Menu
Hier lees je alles over slaaphoudingen!

Welke slaaphouding is de beste?

Slapen, een van onze favoriete hobby’s! De een ligt op z’n zij en de ander ligt op z’n rug en zo nemen we allemaal een bepaalde houding aan tijdens het slapen. Maar wat is de beste slaaphouding eigenlijk? Die vraag nemen we hier onder de loep.

De drie meest voorkomende slaaphoudingen

De meeste mensen slapen op hun buik, op hun rug of op de zij. Maar welke slaaphouding is nu eigenlijk de juiste en welke houding kan mettertijd klachten geven? Wij geven je hier heel graag het antwoord.

Slapen op de buik

Heel veel mensen liggen graag op hun buik, maar volgens fysiotherapeuten is dit absoluut geen goede houding. Het is namelijk zo, dat wanneer je op je buik ligt, je automatisch je hoofd schuin draait. Lig je de hele nacht zo, dan word je ongetwijfeld ’s ochtends wakker met gigantische nekpijn. Bovendien kan dit uiteindelijk leiden tot forever nekklachten. Ben jij dus een echte buikslaper? Dan raden we je aan om een andere houding te proberen!

Slapen op je zij

Op je zij slapen is het meest populair onder ons en dat is ook niet zo vreemd. De meeste mensen liggen namelijk ’s nachts in een foetushouding (met de knieën opgetrokken tot aan je borst). Slapen op je zij is het meest gezond, omdat je vrijwel geen last van je nek krijgt en je in deze houding vaak goed doorslaapt.

Ieder voordeel heeft z’n nadeel. Als zijslaper krijg je altijd last van een slapende arm, je krijgt er meer rimpels van in je gezicht en deze slaaphouding zorgt voor extra druk op de schouders, wat op den duur weer voor schouderklachten kan zorgen. Belangrijk daarom is dat je een hoofdkussen hebt dat je schouders en nek goede ondersteuning geeft.

TIP: Als zwangere vrouw kun je het beste op je linkerzij gaan liggen. Op deze manier heb je de beste doorbloeding en dat is niet geheel onbelangrijk voor de baby.

Slapen op de zij: de meest gezonde slaaphouding

Slapen op de rug

Op je rug slapen is volgens slaapexperts de beste slaaphouding, omdat je in deze houding je wervels het minst belast. In deze houding lig je dus het meest ontspannen. Zorg er dan wel voor dat je een goed hoofdkussen hebt dat de juiste ondersteuning biedt aan je hoofd en schouders. Bovendien voorkomen rugslapers heel wat rimpels en dat is – voor iedereen – een fijne bijkomstigheid, toch?

Comfortabele hoofdkussens van Silvana


Welk hoofdkussen is geschikt?

Voor alle type slapers is er een geschikt hoofdkussen. Benieuwd welk kussen geschikt is voor jou? Dat lees je op deze contentpagina!