Menu

NLS_START_AMERSFOORT_SCHUIN

Het beste tijdstip om naar bed te gaan

Dat slapen belangrijk is voor hoe we onze dagen doorkomen, dat is een feit, want het heeft directe invloed op ons fysieke en mentale welzijn. De een heeft iets meer slaap nodig dan de ander, maar er zijn toch echt bepaalde richtlijnen waarom sommige tijden beter zijn dan andere. Hier vertellen we je alles over hoe lang jij het beste kunt slapen:

Waarom voldoende slaap zo belangrijk is

Het is belangrijk om te begrijpen waarom genoeg slaap cruciaal is voor onze gezondheid. Ten eerste zorgt een goede nachtrust voor herstel in je lichaam. ’s Nachts werkt je lichaam hard om het immuunsysteem te versterken, om spieren te herstellen en om cellen te regenereren. Vandaar dat een goede huidverzorging belangrijk is, want dit ondersteunt dit laatste proces.

Ook is slaap cruciaal voor het optimaal functioneren van je hersenen. Het helpt namelijk bij het verwerken van informatie, een goede concentratie en bij het oplossen van eventuele problemen. Slaapgebrek bereikt precies het tegenovergestelde. Bovendien heeft genoeg slaap invloed op onze emotionele gezondheid: zo zijn beter gehumeurd als we genoeg slaap hebben gehad en vermindert het stress en angst. Heerlijk toch?

De beste tijd om te gaan slapen

Zoals eerder benoemd, kunnen slaapbehoeften voor iedereen anders zijn. Toch zijn er enkele richtlijnen die een ultieme nachtrust bevorderen. Het lichaam heeft een natuurlijk ritme dat onze slaap-waakcyclus reguleert. Dit ritme wordt onder andere beïnvloed door factoren als licht en donker. Een perfecte tijd om naar bed te gaan, is wanneer we van nature moe beginnen te worden. Dit is meestal ergens tussen 8 en 11 uur ’s avonds. In de herfst- en wintermaanden zijn we over het algemeen sneller vermoeid. Daarom is het raadzaam om deze periodes ietsje eerder naar bed te gaan.

NLS_START_HELMOND_SCHUIN

Invloed van ons dagelijks leven

Het gros van de volwassenen heeft ongeveer 7 à 9 uur slaap nodig per nacht om de volgende dag optimaal te kunnen functioneren. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met factoren die je slaapschema kunnen beïnvloeden. Hierbij kun je denken aan je levensstijl en dagelijkse verplichtingen zoals je werk en je gezinsleven. Hier de juiste balans in vinden is soms moeilijk, maar probeer hierin te investeren om wel aan die 7 à 9 uur slaap per nacht te komen. Dan ben je voor jezelf leuker, maar ook voor je omgeving.

Slaapbehoeften veranderen met de jaren. Kinderen en tieners hebben over het algemeen meer slaap nodig dan volwassenen, terwijl ouderen de volgende dag prima doorkomen met iets minder uurtjes slaap. Vertelt je lichaam dat je naar bed moet gaan? Ga, zo ben je het liefst voor jezelf!